Budowa pieca glinianego do pizzy i chleba

.

    Latem tego roku, zorganizowaliśmy chyba ciekawe warsztaty. Zaproszony z Włoch zdun, poprowadził budowę pieca, zgodnie z tradycją mającą na Półwyspie Apenińskim grubo ponad 2000 lat. Andrea Magnolini zajmuje się budową pieców, wikliniarstwem, prowadzi warsztaty podczas których uczy starego rzemiosła.

     Przypominam – klikanie na zdjęcie powiększa je… 🙂

 

     Andrea podczas rozpalania swojego pieca w domu pod Bolonią.

    Włochy kojarzą się ze słońcem i ciepłem. W górskich rejonach gdzie znajduje się dom Andrei, bywa jednak zimno. Zresztą zobaczcie sami…Zdjęcie zrobiłem podczas pobytu w Italii, gdy pojechałem zaprosić zduna do Polski.

    Warsztaty odbyły się w Zdunach. Tam w starej kaflarni, ma swoją siedzibę Cech Zdunów Polskich, który razem z moją szkołą kominkową zorganizował warsztaty.

    Andrea buduje różnymi metodami. Tym razem wybrał konstrukcję z wikliny, która stabilizuje ściany z gliny i słomy.

 

    Glina została przygotowana bardzo tradycyjną metodą!

    Sklepienie wejścia do pieca w trakcie modelowania.

    Pierwszy ogień…

    Druga warstwa zawiera dużo więcej słomy. To warstwa izolacyjna pieca.

    Przygotowanie drzwi pieca.

     Na koniec trochę teorii

     Warsztaty przypieczętowało wydanie książki Andrei Magnoliniego. Dzień wcześniej odebraliśmy z drukarni jeszcze ciepłą. To bardzo interesujący i przydatny poradnik jak samemu zbudować piec. Dzięki wysiłkom wydawnictwa Info Studio, zdążyliśmy na czas z tłumaczeniem, korektą i drukiem. Książka dostępna jest w kiosku internetowym Świata Kominków.



3 komentarze do “Budowa pieca glinianego do pizzy i chleba”

Dodaj komentarz