.
PIĄTEK, 14 października 2016
9.00-10.00 – Kawa, ciasteczko, dzień dobry….
10.00-10.45 – Glina…to od niej się wszystko zaczęło i na niej kończy. Opowieść Ryszarda Buczka. Rysiek pozwoli pomacać i pochlapać gliną…Różnych gatunków i w różnych formach przygotowania i konsystencji.
11.00-11.45 – Projektowanie konstrukcji kaflowych, zamawianie kafli, sprawdzanie dostawy. Poprowadzi Piotr Batura przy wsparciu Krzysztofa Kadzińskiego.
12.00-12.45 – Obrabianie kafli metodami tradycyjnymi. Poprowadzi Marcin Korniluk (używając kafli z Podlasia) i Irek Biadaszkiewicz (używając kafli z Wielkopolski)
13.00-14.00 – Obrabianie kafli metodami nowoczesnymi. Poprowadzi Piotr Batura (używając kafli przeróżnych…)
14.00 – 15.00 – OBIAD. Będzie to pizza przygotowana w piecu chlebowym, przez Mistrza Świata Marcina Cebulskiego. Marcin czasami uczestniczy w zawodach robienia pizzy. Wygrał w Bukareszcie, zdeklasował kilkudziesięciu Włochów w Neapolu….Zobaczymy co potrafi…
15.00-15.45 – Kuba Kornak o szkliwie. Trzy spojrzenia: oczami kaflarza, klienta i zduna….
16.00-18.30 – „Zdun – szósty zmysł”. Jak zostać artystą w zawodzie zduna, podpowie Tomasz Dyba.
18.30-19.15 – Czas do zagospodarowania jakimś niebanalnym tematem. Albo banalnym?…
20.00 – KOLACJA w hotelu Jamajka.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
SOBOTA, 15 października 2016
9.00-9.30 – Parę uwag praktycznych. Oczywiście w sprawie kafli.
9.30-10.00 – Marek Radecki opowie i pokarze, jak sobie radzić z zabytkowym i kaflami.
10.00-10.50 – Jak budować i rozbierać konstrukcje kaflowe, używając materiałów trwale wiążących. Tak by nie niszczyć kafli. Uwagi i pokaz praktyczny Piotra Batury
11.00-12.00 – „Zdun – szósty zmysł”, część druga.
12.00-12.45 – Kominy. Czy to nasza sprawa? Krótki wykład na temat bezpieczeństwa i etyki zduna, w kontekście zagrożeń pożarowych. Wnosimy ludziom do domu żywioł ognia! Czy powinniśmy się martwić?
Poprowadzi Piotr Batura.
13.00-13.45 – Kaflowe wpadki. Poprowadzi Waldek Miłek.
………………………………………………………………………………………………………………
Szkolenie odbędzie się w Łaziskach k/Wągrowca. W siedzibie Szkoły Kominkowej. Koszt szkolenia to 300 zł + 125 zł hotel ze śniadaniem. W cenę szkolenia wliczone są też posiłki i serwis kawowy w trakcie. Szkolenie odbywa się pod patronatem Szkoły Kominkowej, Cechu Zdunów Polskich i Świata Kominków.
Zgłoszenia proszę kierować pod adres biuro@kominki-batura.pl, lub faksem 67 26 20 817. Rezerwacja miejsca nastąpi po dokonaniu wpłaty za szkolenie. Nr konta do wpłaty odeślę po zarejestrowaniu zgłoszenia mailowego.
Telefon kontaktowy do organizatora 502 607 546
Szkolenie zapowiada si e bardzo dobrze 🙂
staram się 🙂
Czy szkolenie jest przeznaczone jedynie dla zdunów i osób z branży? Czy również osoby które interesują się prywatnie tą tematyką i chcą się podszkolić w tym temacie mogą wziąć w nim udział?
Szkolenie jest otwarte dla wszystkich chętnych.